TİYATROBUR

GÖRÜŞ YAZISI
”Hayat Bilgisi”

Oyunun dili incelendiğinde; sade, anlaşılır ve günlük bir dil kullanıldığı görülüyor. Hitap ettiği izleyici kitlesi için daha yaşama yakın, izleyicinin içinden, anlayabileceği ve kolaylıkla uyum sağlayabileceği bir dil seçilmiştir. Ele alınan konu ve adı geçen yerlerin çocukların günlük hayatta bir şekilde karşılarına çıkabilecek yerler olması, onları araştırmaya ve öğrenmeye daha fazla teşvik edecektir.

Ahsen’in arkadaşını hayal kurmaya, düşünmeye, sorumluluk almaya ve sorun çözmeye teşvik etmesi olumlu benlik algısına katkı sağlayacaktır. Karaktere hayali bir dünya oluşturulması da yine çocukların değerlendirme ve karşılaştırma yapması, başka yolları da düşünebilmesi, kendilerince çözümler bulma çabasına girmesine olanak sağlayan açık uçlu bir durum haline getirmiştir.

6 yaş üstü çocuklar belli bir döneme kadar somut işlemler evresindedir. Soyut düşünme henüz tam olarak gelişmemiştir. Bu sebeple bu yaş çocuklarıyla oynanacak oyunlar, yapılacak etkinlikler; çocuklara verilecek bilgiler, anlatılacak bilimsel veriler bu gelişim özellikleri düşünülerek tasarlanmalıdır. Yani çocukların var olan soyut bilgiyi somutlaştırarak, maddeye ya da uygulamaya bürüyerek algılaması kolaylaştırılmalıdır. Bu yaş dönemindeki çocuk; dişlinin ve kepçenin bir araya gelerek nasıl bir organizasyon oluşturduğunu anlamayabilir. Fakat oyunda yapıldığı gibi çocuk etkinliğe katılır ve uygularsa kolaylıkla bu terimleri hayatına entegre edebilir…

Çocuklar bu dönemde bilgi edinme sürecine geçiş yapmıştır. Bu yaş çocuklarda, öğrenme sadece okulda değil evde, sokakta, her yerde gerçekleşir. Çocuklar yaparak ve yaşayarak öğrenir. Bu sebeple çocuğun öğrenme faaliyetine etkin katılımı daha iyi ve kalıcı öğrenmesini sağlar. Öğrenme sürecine etkin katılan ve sorumluluk alan çocuk öğrenirken eğlenir. Oyunun bir diğer olumlu yanı, çocuğun güncel bilimsel verilerin ve hayatın içinden olan olayların ve durumların içine katılımının sağlanmasıdır.

Çocuklarda bu dönemde çevre ile etkileşim başlamıştır, çevredeki olayları bütünsel olarak algılar ve neden sonuç ilişkisi kurabilir. Bu oyunun içinde de anlatılan hikaye ve yaşanan olaylar çocuğun bu yöndeki gelişimine olumlu katkı sağlayacak, anlatılan durumun neden olabileceğini, sonuçlarını ve çözüm önerilerini kendine özel bir araştırma inceleme becerisiyle çözüme kavuşturabilecektir.

Çocuklarda değer yargıları gelişmiştir. Çocuklara doğru model olunarak olumlu yönlendirme yapılmalıdır. Oyunda bencil ve kendisinden başkasını düşünmeyen Bilgül karakteri, yüceltilerek devam etseydi bu durum çocuklara olumlu bir örnek olmayabilirdi fakat karakter oyunun ilerleyen kısımlarında başkaları için çalışmaya, iletişime açık davranmaya, sorun çözmeye, konuşarak anlaşmaya, sorumluluk almaya başladığından verilen örnek; olumlu bir algıya yol açabilmiştir.

Ayşe Mine Öztürk
Çocuk Gelişimcisi